jukkahoo: (Default)
[personal profile] jukkahoo
"Don't stop thinking about tomorrow." There is a Clinton documentary on channel Nelonen (That's Four in Finnish) and the makers had decided to use the "famous" Clinton ditty from the Presidential election. Irritating earworm that one.

Long day (again), few hours overtime at work, on legs and looking dutiful. Had a long talk with a retired municipal construction chief, whose stories were entertaining and had no connection to the one previously told. Best example of steam of consciousness I've seen for a while. Very entertaining. Now I know where to go if I ever happen to find myself five kliks from Mikkeli toward Mäkkylä. Or something like that.

Darn. I already forgot the place. *Sigh*, there goes that invitation.

Book cases. So far we've shelved speculative fiction and comics. Study is now painted and soon filled with cases. Now we need to decide how we're going to categorize our books. I had the idea of putting historical books to their own subsection. Now all we need is to determine, which books are historical and which not. Where to draw the line? Pre what? Decisions.

When study starts to take shape (as in El Gordo finds its Final Destination), we can move the thriller/mystery/crime case to its rightful place and finally finish with living room. We might even be ready to entertain people before February is over... Shh, don't tell Sari, as she is not going to like the idea...

 

A while ago someone (probably a very young fan of fantasy literature) asked an almost innocent question on the RisingShadow bulletin board. The question was something along the lines: "Who is the best Finnish fantasy author?" I volunteered to help. In Finnish

Paras Suomalainen fantasiakirjailija on Eero Tammisalpa. Hänen mestarillinen, neliosainen fantasiatrilogia Yyrin maan tarinoitaTM on täysin verrattavissa johonkin Terryl Brooksin tai David Edsingin parhasimpiin teksteihin. Paitsi että on jopa ehkä parempi, INHO.

Itse kirjoissahan on paljon juonta, joka kertoo nuoren Arielin kasvukertomuksesta ja muusta filosofisesta, mutta mielenkiintoisesta kasvamisesta. Aluksi Arjel on yksinäinen paimespoika, joka paimentaa kedolla laumaansa, mutta kun hän saa kuulla olevansa kadonneen valtakunnan, Ambergrisin kruununperillinen, ja että hänen setänsä ei olekaan hänen setänsä, vaan Abregrisin valtakunnan kansleri, alkaa seikkailu, jolla ei ole loppua, Tai ainakin niin toivoisi!

Ariell matkustaa yhdessä Tremblay-enonsa kanssa ympäri tunnettua maailmaa: tapaa kauniin, mutta petollisen käärmekansan kuningatteren Margosin, sekä kauniin, mutta salaperäisen nuoren prinsessa Seitikin, joka kuitenkin rakastuu Arvelliin ja he menevätkin myöhemmin naimisiin, mutta vasta kirjasarjan viimeisessä osassa.

Arijel oppii myös miekkailemaan, jossa häntä opettaa rehellinen varas, Korppi, jonka oikea salaisuus on hänen henkilöllisyytensä: oikeasti hän on Murgosin aviopuoliso ja käärme-kansan kuningas Plissken! Korppi on kuitenkin rehellinen ja hyvä, vaikka Arielinin setä epäileekin tätä vakoilijaksi.

Lopussa Ariell kohtaa Pahan kunikaan Foulin, joka on tällä väli varastanut prinsessa Leinikin, mutta Ariel pelastaa tämän ja he menevät naimisiin.

Tammisola on kirjailijana erittäin omaperäinen ja ainutlaatuinenkin Suomelaisessa fantatasiakirjallisuudessa. Erityisesti hänen tapansa käyttää kieltä ja sanoja on omaperäinen ja aintulaatuinen. Suosittelen tutustumaan häneen, suomen parhaimpaan fantasiakirjailiaan!

Skifissä paras kirjailija on J0onna Sinisola, mutta jotkut pitävät hänen teoksiaan liian älykkäiksi ollakseen hyvää skifiä. En ymmärrä!!11!1

Slightly later someone else asked to be informed about the history of science fiction. Again, I volunteered to help. Also in Finnish

Ah, tästähän voisi kirjoittaa pitkältikin, mutta laitetaan vain ihan muutama avainajatus ja kirj(ilija), jottei tule tehtyä kaikkea työtä valmiiksi. Eli siis:

Tieteelliskirjallisuuden (joka siis on se korrektein suomen kielinen tapa ilmaista tuo alkuperäinen sci-fi-sana) isäksi on usein sanottu Issac Asimovia, jonka kuuluisin sci-fi-kirja lienee Steven Spielbergin ohjaamana elokuvana tunnettu 2001-avaruus seikkailu. Siinä astronautit löytävät kuusta suuren monoliitin, jossa asuu avaruuslapsi (näkyy myös leffan julisteessa).

Ennen Asimovia on ollut myös ns. proto-kirjailijoita, kuten Daniel Defoe, jonka sci-fi-versio Robinson Crucoesta (eli Avaruusperhe Robinso) oli myös esikuvana sci-fi-elokuvalle Lost in Space, jossa esiintyy Perjantai-niminen robotti. Toinen kuuluisa kirjailija on Mary Shelly, jonka kuuluisin teos lienee Frankesteinin hirviö, jossa esiintyy kuuluisa hirviö Frankenstein, joka syntyy ruumiitten eri kappaleista jotka on liitetty yhteen salamaniskulla, joka tulee pilviin lähetetystä leijasta (tämä viittaa Amerikan kuuluisaan presidenttiin Benjamin Frankliniin, joka oli myös kuuluisa keksijä (keksi muummuassa sähkölampun).

Nykykirjailijoista kuuluisampia ja tärkeimpiä ovat: Richard K. Dick (jolta on SUomennettu paljon kirjoja, kuten Blade REUnner, Minoruty Report ja Paycheck), Stanislaw Lemm (jonka kuuluisin teos on Solaris tai Stalker), Alaistair Reynolds (kuuluisien Kulttuuri-kirjojen luoja, mm. Pelaaja ja Ampiaistehdas) ja SUomalaisista esimerkiksi sellaiset kirjalijat kuten Johanna Sinisalo (Pessi ja Illuusia) sekä Nimbus-kirjoja kirjoittaneet Tero Laine ja Anne Leinonen (jotka ovat kirjoittaneet myös Kauhua nimimerkillä Boris Hurtta).

Sci-fille tavallisinta ovat teemat kuten kuolemattomuus, teknologian kehitys ja tietokoneiden ylivalta (mm. 1948, dystopia.kirja maailmasta, jossa siat ja muut ilkeät eläimet ottavat vallan tietokoneiden avulla), robotit ja avaruusalukset (kuten Robert e. Heinleinin kirjassa Starship Troopers (suomeksi nimellä Seitsemän miehen sota) johon Tähtien Sotakin perustuu isolta osalta.

Minusta parhaita kirjoja ovat juuri nuo edellä mainitut ja myös Alfred Besterin Babylon 5-kirjat tai fRank Herbertin Dyyni-kirjat ja Ursula Le Quinin Maameri-kirjat.

Älykkäitä ja monimerkityksellisiä kirjoja jaelokuvia monet.

En ole kuitenknaan koskaan pitänyt Tähtien Sodasta (se on lapsellista ja lasermiekat ovat typerä keksintö) enkä Arthur C-Clarken Robotti-kirjoista.

Sitten olisi tietysti miljoona muutakin, mutta lopetan tähän, että muutkin saa kirjottaa.

There was also an entertaining discussion and lots of helpful hints for the uninitiated. Not to mention some, who didn't get the joke.

 

Inspired typos

Date: 2008-02-13 02:14 pm (UTC)
From: [identity profile] jlms.livejournal.com
Now I want to write a fanzine called Steam of Consciousness.

Re: Inspired typos

Date: 2008-02-13 03:36 pm (UTC)
From: [identity profile] jukkahoo.livejournal.com
You cannot, it's my fanzine. MINE!!!

Re: Inspired typos

Date: 2008-02-13 04:32 pm (UTC)
From: [identity profile] jlms.livejournal.com
Excellent. Looking forward to reading it!

December 2013

S M T W T F S
1234567
891011121314
15161718192021
2223 2425262728
293031    

Style Credit

Expand Cut Tags

No cut tags
Page generated Oct. 22nd, 2017 11:37 am
Powered by Dreamwidth Studios